Zilvervisjes of ovenvisjes

De laatste tijd wordt door mensen steeds vaker een voor hen, tot nu toe, onbekend soort ongedierte waargenomen. Mensen die in een ruimte het licht aandoen zien loodgrijze of bruingrijze beestje van ongeveer 10 mm wegschieten. In veel gevallen blijkt men dan ovenvisjes of zilvervisjes in huis te hebben.

Ovenvisjes en zilvervisjes zijn verschillende dieren uit eenzelfde familie. Beide zijn ongeveer 10 mm lang en hebben een langgerekt lichaam. Ook hebben de diertjes lange, draadvormige aanhangsels aan het achterlijf. Toch is er een duidelijk onderscheid tussen de ovenvisjes en de zilvervisjes qua leefomstandigheden.

Ovenvisjes
Ovenvisjes vindt men voornamelijk op warme, niet te droge plaatsen met voldoende beschikbaar voedsel, zoals in bakkerijen, restaurants of in de buurt van water- of heteluchtleidingen. De eieren van de ovenvisjes worden in groepjes afgezet, meestal in scheuren en kieren. Bij hoge temperaturen kunnen de eitjes als na negen dagen uitkomen, bij lage temperaturen kan dat meer dan twee maanden duren. Na ongeveer een jaar zijn de ovenvisjes volgroeid. De ovenvisjes kunnen ongeveer twee jaar in leven blijven.

Zilvervisjes
Zilvervisjes komen voornamelijk voor op vochtige plaatsen binnenshuis, bijvoorbeeld bij water- en afvoerleidingen, in aanrechtkastjes, in de badkamer, maar ook achter plinten, onder vloerbedekking en in boekenkasten. De eieren worden in het voorjaar in groepjes van twee of drie afgezet in scheuren of kieren van houtwerk. Na drie tot zes weken komen de larven uit. Onder gunstige omstandigheden kan het zilvervisje meer dan 3 jaar leven.

Schade
Van de twee soorten richt het zilvervisje de minste schade aan. Wel kunnen zij zeer hinderlijk zijn wanneer zij in grote aantallen voorkomen. Het ovenvisje daarentegen kan veel schade aanrichten. Zo doet zij zich tegoed aan levensmiddelen, waarbij zij tevens bacteriƫn verspreidt, maar ook aan natuurlijke en synthetische weefsels en boeken, e.d.

Preventie
In geval van overlast door ovenvisjes dient de ruimte goed geventileerd te worden waarbij de temperatuur zo laag mogelijk moet worden gehouden. Indien u last heeft van zilvervisjes is het noodzakelijk het vochtgehalte in de ruimte(n) te verlagen door de ruimte(n) droog te stoken en voldoende te ventileren.

Mocht de overlast aanhouden dan is het raadzaam om contact op te nemen met een vakkundig ongediertebestrijder. De echte ongediertebestrijder herkent u aan het NVBP-logo. Dit betekent dat de betreffende onderneming is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven, een organisatie die al meer dan 25 jaar staat voor service, kwaliteit en,  waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten.

Bij de NVPB-leden kunt u natuurlijk ook terecht voor plagen van ander ongedierte, zoals ratten, muizen, vlooien, kakkerlakken etc.