Offertetraject Aziatische Tijgermug

05-03-2014
De bestrijding van de Aziatische Tijgermug wordt landelijk gecoördineerd door de overheid en moet wordt uitgevoerd door een professioneel plaagdiermanagementbedrijf. Dit jaar is door de overheid een traject gestart waarbij verschillende plaagdiermanagementbedrijven door de overheid zijn uitgenodigd om een offerte uit te brengen.

Landelijke coördinatie
De Aziatische Tijgermug zorgt in Nederland voor risico's voor de volksgezondheid, zoals de overdracht van dengue (knokkelkoorts) op mensen. Meer informatie over de Aziatische Tijgermug, kunt u teruglezen in de Allemaal Beestjes, een publicatie van de NVPB.

Momenteel coördineert de NVWA de monitoring en bestrijding van de invasieve exotische muggen. Zij doet dit in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het RIVM adviseert over de mogelijke gevolgen van deze muggen voor de volksgezondheid en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Meer informatie is hierover terug te lezen op de websites van de betrokken instanties.

Uitvoering van de bestrijdingsacties
In 2014 heeft de overheid ingezet op een traject waarbij verschillende plaagdiermanagementbedrijven zijn geselecteerd om een offerte uit te brengen. De bedrijven zijn geselecteerd op basis van objectieve criteria. De overheid beraadt zich over de uitgebrachte offertes en zal één bedrijf contracteren voor het uitvoeren van de bestrijding.

De overheid zal op de langere termijn een Europees aanbestedingstraject starten. Deze aanbesteding zal te zijnder tijd worden gepubliceerd via TenderNed. Bedrijven komen dan op basis van objectieve en kenbare criteria in aanmerking voor de opdracht.

De NVPB staat achter de ontwikkeling dat meerdere bedrijven op basis van objectieve criteria zijn geselecteerd voor het offertetraject. Er is momenteel nog een gebrek aan transparantie dat kan worden weggenomen door het starten van een aanbestedingstraject. 


Nieuwsarchief