Aziatische Tijgermug

De wereld globaliseert en dat is ook te merken in de plaagdierwereld. In Nederland krijgen wij steeds meer te maken met uitheemse diersoorten. Bijvoorbeeld via handelsgoederen of vanaf vakantiebestemmingen komen deze diersoorten ons land binnen. Met name de Aziatische Tijgermug, die onder meer dengue (knokkelkoorts) kan overbrengen zorgt de laatste tijd voor veel overlast. In deze editie van de Allemaal Beestjes gaan dieper in op deze exotische muggensoort.
 
Hoe herken ik de Aziatische Tijgermug?
De Aziatische Tijgermug is een zwart-witte muggensoort. Opvallend is dat het uiterste einde van de achterpoten en de uiteinden van de monddelen bij de steeksnuit wit zijn. Lastig is dat deze kenmerken zonder sterke vergroting niet goed zichtbaar zijn. Ook loopt er een witte streep van de kop naar het begin van de vleugels. Er zijn meerdere muggensoorten in Nederland die op de Aziatische Tijgermug lijken, maar die zijn bruin van kleur en hebben hoogstens bruin-wit gestreepte poten.
 
Wat is de overlast van de Aziatische Tijgermug?
Net als de gewone (steek)mug, steekt de Aziatische Tijgermug. De beten kunnen pijnlijk zijn. In tegenstelling tot de gewone mug, steekt de Aziatische Tijgermug vooral overdag. Door de steek kan de mug ziektes overbrengen waarvan hij de drager is. Een voorbeeld hiervan is dengue (ook wel: knokkelkoorts). De ziekte wordt overgedragen doordat de mug een besmet persoon heeft gestoken, waarna de mug op zijn beurt een volgend persoon kan besmetten.
 
Waar komt de Aziatische Tijgermug voor?
De Aziatische Tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De mug heeft zich de afgelopen 20 jaar verspreid over alle continenten. In Nederland komt deze muggensoort met name voor bij importbedrijven van autobanden en handelaren in bamboeplantjes. Dat komt omdat de muggensoort kleine laagjes water nodig heeft om de eitjes in af te zetten. De Aziatische Tijgermug legt eitjes in kleine stilstaande waterpoeltjes zoals bloempotten, gebruikte banden, emmertjes, vaasjes, dakgoten en regentonnen. Grote plassen, sloten en/of vijvers zijn hiervoor niet geschikt. Exotische muggensoorten die zich in Nederland kunnen vestigen, worden invasieve exoten genoemd.
 
Wat zijn de risico’s van definitieve vestiging van exotische muggensoorten?
Wanneer een exotische muggensoort zich definitief in Nederland vestigt, is de kans groot dat de populatie zich ongestoord kan vermeerderen, omdat er niet of nauwelijks natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Ook kan de nieuwe soort dusdanig agressief zijn, dat inheemse soorten hier onder te lijden hebben en mogelijk zelfs het veld moeten ruimen. In het geval van de Aziatische Tijgermug bestaat bovendien een gezondheidsrisico, vanwege de kans op het overdragen van ziekten.
 
Hoe wordt de Aziatische Tijgermug bestreden?
In tegenstelling tot andere exoten, kan de Aziatische Tijgermug in Nederland goed gedijen. Gelet op de stijging van het aantal meldingen van overlast, is de aandacht verhoogd voor het nemen van preventieve maatregelen tegen  vestiging van de Aziatische Tijgermug. Een snelle en effectieve bestrijding is noodzakelijk. Daarvoor zijn bepaalde bestrijdingsmiddelen nodig, maar deze zijn in Nederland niet toegelaten. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft in een dergelijk geval onder strikte voorwaarden een ontheffing af voor het gebruik van bepaalde biociden. De uitvoering van een bestrijding wordt gecoördineerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die voor de daadwerkelijke bestrijding een plaagdiermanagementbedrijf inschakelt.
 
Inmiddels hebben het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche (VAKO) een convenant gesloten om de invoer van invasieve exotische muggen in tweedehands autobanden tegen te gaan.
 
Wat moet ik doen als ik denk de Aziatische Tijgermug te hebben waargenomen?
Indien u een Aziatische Tijgermug of een andere exoot denkt te hebben waargenomen, dan kunt u contact opnemen met de NVPB. Wij kunnen u dan verder helpen met beoordelen of daadwerkelijk sprake is van een invasieve exoot en u doorverwijzen naar bevoegde overheidsinstantie. Voor advisering over het treffen van maatregelen om een ongunstig klimaat ontstaat voor exoten te creëren of algemene vragen, kunt u altijd contact opnemen met een deskundig plaagdiermanagementbedrijf.
 
Hoe vind ik een deskundig plaagdiermanagementbedrijf?
Alle leden van de NVPB zijn deskundig op het gebied van plaagdiermanagement. U kunt de leden herkennen aan het NVPB logo. Daarnaast kunt u op de website van de NVPB per provincie zien welk bedrijf uw probleem kan oplossen.
 
Over de NVPB
De NVPB kent haar oorsprong meer dan 40 jaar geleden en staat garant voor goede service, hoogwaardige kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk belasten.
 
Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de NVPB.