De Knut

In de berichten over het Schmallenbergvirus wordt de knut steeds vaker genoemd. Knutten zijn familie van de mug en onder meer verantwoordelijk voor de verspreiding van de ziekte blauwtong onder herkauwers. Mogelijk speelt het beestje ook een rol bij het overbrengen van het Schmallenbergvirus, dat ziekte en misvorming van jongen bij verschillende soorten vee kan veroorzaken.

Wat zijn dat toch, knutten?
Knutten zijn zeer kleine steekvliegjes van slechts 1 tot 4 millimeter groot. Na een knuttensteek zwelt de huid ter plaatse sterk op, gevolgd door een branderig en jeukend gevoel. Bij een overgevoeligheid voor muggenbeten kan een rode verdikte plek overgaan in een met vocht gevulde blaas.
De paring vindt zowel in zwermen als ook daarbuiten plaats. Na de bevruchting en een bloedmaaltijd worden de eitjes afgezet in kleine en grotere wateren, stromend of stilstaand, in holtes in bomen, in potten waarin water staat of in modder. De vrouwtjes laten de eitjes in het water vallen of zetten ze af op planten of drijvend algen. Na 3 tot 11 dagen komen de larven uit het ei, leven vervolgens 7 maanden als larve en overwinteren ook als zodanig. Als pop hangen ze 2 tot 5 dagen aan het wateroppervlak en hebben dan net als steekmuggen luchtademhaling. Na het uitvliegen begint de cyclus weer van voren af aan.
Veel knutsoorten zijn belangrijk als bestuiver van planten, ook voor voedselgewassen van de mens, zoals cacao. Echter, net als bij onze steekmuggen zuigen de vrouwtjes bloed van onder andere de mens voor hun eieren. Door dit steekgedrag is een aantal soorten verspreider van ziekten die veroorzaakt worden door bacteriƫn, parasitaire wormen en virussen, waaronder Blauwtong en mogelijk dus ook het Schmallenbergvirus. Knutten vertonen zich zelden in de volle zon, maar in de schaduw en aan het einde van de dag als de zon laag staat, kunnen ze bij weinig wind zeer hinderlijk zijn. Wat enigszins helpt, is het goed bedekken van het lichaam en in beweging blijven; ze worden alleen door fijn muskietengaas tegengehouden. Een effectieve bestrijding zonder aantasting van het milieu is op dit moment niet bekend.
Bij aanleg van nieuwe natte natuur is het mogelijk, dat habitats ontstaan die gunstig zijn voor de ontwikkeling van knutten. Hier zou plaagvorming kunnen optreden. Een deskundig plaagdierbestrijder herkent u aan het NVPB-logo. Dit betekent dat de betreffende onderneming is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven. Een organisatie die al 25 jaar lang staat voor service, kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten. Wie kiest voor een NVPB-lid, kiest voor een verantwoorde plaagdierbestrijding.
Meer informatie op www.NVPB.org 

download hier De-Knut