Vlo en bedwants

Geniet u ook zo van het vooruitzicht van een zonnige zomer en een heerlijke vakantie? Staat u er dan weleens bij stil dat u op de terugweg naast een aantal aardige souvenirs ook de bedwants in uw koffer kunt aantreffen? Of dat, bij wijze van een hartelijk welkom thuis, vlooien bezit hebben genomen van uw woning? Op dergelijke zomergasten zit u natuurlijk niet te wachten. Tot voor enkele jaren werd aangenomen dat bedwantsen in de westerse wereld uitgeroeid waren. Inmiddels vormt de bedwants echter een jaarlijks terugkerend probleem en stijgen ook in Europa de aantallen. Zo’n twintig procent van alle Amsterdamse hotels kampt met dit bloedzuigende insect. De bedwants, ook wel wandluis genoemd, houdt zich overdag schuil in plooien van beddengoed en matrassen, maar ook in gaten en kieren van meubels of muren. ’s Nachts gaat het insect op zoek naar voedsel: bloed van mensen of dieren. De steken, bij voorkeur in benen, leiden tot bulten die op muggenbulten lijken en navenant jeuken. Bedwantsen brengen bij het steken weliswaar geen ziektes over, maar kunnen wel een allergische reactie veroorzaken. Een volwassen bedwants heeft een sterk afgeplat, ovaalvormig bijna rond lichaam. De voorvleugels zijn slechts in aanleg aanwezig en de achtervleugels ontbreken. De wijfjes zijn 4,5 tot 8,5 mm lang, de mannetjes zijn gemiddeld iets kleiner. Bedwantsen zijn roodbruin van kleur; als ze kort tevoren een bloedmaaltijd hebben genomen, is de kleur donkerrood en is het achterlijf gezwollen.

Mee in de koffer
Bedwantsen verspreiden zich naar aangrenzende woningen via scheuren en naden in muren of via doorvoeropeningen van leidingen. Verspreiding vindt echter ook in belangrijke mate plaats via bagage, transport van gebruikt meubilair, en gebruik van sloophout uit gebouwen waarin bedwantsen aanwezig zijn. Vanuit uw hotelkamer of appartement reist de bedwants graag met u naar uw woning en slaapkamer. Vermoedt u de aanwezigheid van bedwantsen, schakelt u dan een professioneel bestrijder in. Sommige bestrijdingsmiddelen zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen.

En dan de vlo….
Bijna iedere hond of kat heeft er wel een paar. Soms merk je daar weinig van. Maar bij warm weer kan een vlo in vier weken tijd duizenden nakomelingen krijgen, die allemaal op zoek gaan naar eten: bloed! Bij een vlooienplaag in huis is de boosdoener bijna altijd de kattenvlo, die zijn kaken ook graag in honden of andere huisdieren zet. Het vrouwtje legt haar kleine witte eitjes in de mand van uw huisdier of op de vloer. De larven die uit de eitjes komen, zoeken beschutting in naden of kieren of onder de rand van de vloerbedekking. De larven eten organisch materiaal, dat onder andere in huisstof voorkomt. Van hun eigen speeksel spinnen de larven een cocon. Na 8 tot 14 dagen komt de volwassen vlo uit zijn cocon. Merkwaardig is dat, wanneer de cocon met rust wordt gelaten, de vlo in een soort slaaptoestand in de cocon blijft. Die slaaptoestand kan wel een jaar duren. Dat verklaart het soms massale optreden van vlooien wanneer een gebouw enige tijd onbewoond is geweest of na een vakantie, als de woning weer door mens en/of dier wordt betreden. Een volwassen vlo voedt zich met het bloed van huisdieren. De vlo is een ware springer, soms tot wel 30 cm ver. Soms springt de vlo per ongeluk op de mens, wat huidirritaties oplevert. Deze jeukbulten met soms een rood puntje in het midden zijn vaak gelokaliseerd in groepjes op de onderbenen, in het sokgebied of onder de broekriem.

Wat doe je ertegen?
Probeer uw huisdier(en) vrij te houden van vlooien. De stofzuiger is het beste wapen tegen de vlooienplaag. Denk aan naden en kieren, maar stofzuig ook zorgvuldig langs de plinten. Als u langdurig de woning verlaat, bijvoorbeeld voor vakantie, stofzuigt u dan van tevoren woning grondig en vernietig de inhoud van de stofzuigerzak. De nest of slaapplaatsen, matten of kleedjes, maar ook de huisdiermanden moeten regelmatig worden schoongemaakt of uitgeklopt. Matten of kleden kunt u ook in de zon hangen. Houdt de vlooienplaag in uw woning aan, schakelt u dan een deskundige in. De gehele woning kan dan tegen vlooien worden behandeld. Soms is een tweede behandeling nodig om ook vlooien uit achtergebleven eitjes te bestrijden. Na afloop van de bestrijdingsactie is het belangrijk, de woning goed te ventileren. De eerste dagen kan beter niet worden gestofzuigd, zodat het middel goed zijn werk kan doen. Voor u de woning weer betreedt, is het ook verstandig om uw huisdier vlovrij te maken. Wij wensen u een zorgeloze vakantie! Een deskundig plaagdierbestrijder herkent u aan het NVPB-logo. Dit betekent dat de betreffende onderneming is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven. Een organisatie die al 25 jaar lang staat voor service, kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten. Wie kiest voor een NVPB-lid, kiest voor een verantwoorde plaagdierbestrijding. Meer informatie op www.NVPB.org zomergasten 

download hier Vlo-en-bedwants