Vlooien

Bij terugkomst van de herfstvakantie, kan het zo zijn dat u overlast ondervindt van een huis vol met vlooien. In deze Allemaal Beestjes kunt u meer lezen over een vlooienplaag, hoe de overlast kan worden voorkomen en hoe een plaag kan worden verholpen.

Vlooien komen in vele soorten en maten voor en kunnen tot veel overlast leiden. De meest bekende vlooiensoorten zijn de mensenvlo, de kattenvlo en de hondenvlo. Bij een vlooienplaag in huis is de boosdoener bijna altijd de katten- of hondenvlo.

Waar komt de vlo voor?

De vlo komt overal ter wereld voor, zo ook in Nederland. Bij warm weer kan de overlast enorm toenemen. Dit komt omdat de vlo zich dan sterker voortplant dan bij koudere temperaturen.

De mensenvlo komt in Nederland beperkt voor en meestal binnen de veehouderij. De katten- en hondenvlo komt in Nederland wel veel voor en zij veroorzaken overlast bij zowel mens als dier.

De vlo is een parasiet gaat op zoek naar bloed om zich mee te voeden. Afhankelijk van de vlooiensoort is het insect vooral in de omgeving van zijn gastheer te vinden. Eitjes worden meestal gelegd in of rond de slaapplaats van uw huisdier.

Wat is de overlast?

Een volwassen vlo voedt zich met het bloed van huisdieren. Naast de jeuk en huidirritatie, kan de vlo ook ziekten overdragen. Bij mensen is dat in Nederland (nog) niet vaak het geval.

Het vrouwtje legt haar kleine witte eitjes in de mand van uw huisdier of op de vloer. De larven die uit de eitjes komen, zoeken beschutting in naden of kieren of onder de rand van de vloerbedekking. De larven eten organisch materiaal, dat onder andere in huisstof voorkomt. Van hun eigen speeksel spinnen de larven een cocon.

Na 8 tot 14 dagen komt de volwassen vlo uit zijn cocon. Merkwaardig is dat, wanneer de cocon met rust wordt gelaten, de vlo in een soort slaaptoestand in de cocon blijft. Die slaaptoestand kan wel een jaar duren. Dat verklaart het soms massale optreden van vlooien wanneer een gebouw enige tijd onbewoond is geweest of na een vakantie, als de woning weer door mens en/of dier wordt betreden.

Hoe herken ik de vlo?

De vlo is meestal 2-3 millimeter groot en rood of bruin gekleurd. De larven kunnen iets groter zijn. Uw huisdier kan lastkrijgen van jeuk en irritatie als gevolg van de vlooienbeten.

De vlo is een ware springer, soms tot wel 30 cm ver. Soms springt de vlo per ongeluk op de mens. De beten bij de mens leiden tot jeuk en huidirritatie.

Deze beten, met soms een rood puntje in het midden, zijn vaak gelokaliseerd in groepjes op de onderbenen, voeten of onder de broekriem.

download hier vlooien