Hoe kan de plaagdierbranche zich voorbereiden op het coronavirus?

  03-03-2020
  Het kan u niet zijn ontgaan dat het coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, inmiddels ook Nederland heeft bereikt. Een plaagdierbeheerser komt vanuit de aard van zijn beroep op veel verschillende plekken. Opdrachtgevers kunnen sterk variƫren: van particulieren tot ziekenhuizen en scholen. Hoe kan de plaagdierbranche zich voorbereiden op het coronavirus en welke maatregelen kunt u zelf treffen?

  Wat te doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
  De volgende maatregelen - zoals geadviseerd door het RIVM - die u kunt nemen lijken eenvoudig, maar zijn erg belangrijk. Raad daarom uw personeel aan het volgende te doen:

  1.    Was je handen regelmatig
  2.    Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  3.    Gebruik papieren zakdoekjes

  Moet u extra voorbereidingen treffen?
  Op dit moment is er geen aanleiding om andere maatregelen te nemen dan die het RIVM adviseert. De dienstverlening kan normaal worden verzorgd, het is echter wel belangrijk om u te realiseren dat plaagdierbeheersers veel contactmomenten hebben en daardoor ook een rol kunnen spelen bij verspreiding van het virus. Het advies van de NVPB is daarom om alert te blijven en uw medewerkers hiervan bewust te maken en ook goed te monitoren op welke plaatsen het virus opsteekt.

  Symptomen coronavirus
  Symptomen die bij het coronavirus horen zijn luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen die het virus bij zich draagt voelt zich doodziek. Indien u klachten vertoont, dan raden wij aan om direct contact op te nemen met uw huisarts en uw werkgever te informeren. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

  Actuele informatie voor ondernemers
  U kunt uw vragen over het coronavirus in relatie tot uw onderneming stellen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via  klantcontact@rvo.nl of telefoonnummer: 088 042 42 42. Voor vragen kunt u natuurlijk ook terecht bij de NVPB.