Werken als plaagdierbeheerser

Het vak Plaagdierbeheerser
Ben je praktisch ingesteld, vind je het fijn om met mensen te werken én wil je je steentje bijdragen aan sector die bijdraagt aan een gezonde en schone leefomgeving? Dan is het vak van plaagdierbeheerser echt iets voor jou! Als plaagdierbeheerser voorkom je dierplagen en lever je een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid en voedselveiligheid.


Opleiding tot plaagdierbeheerser
Als plaagdierbeheerser is geen enkele dag hetzelfde. Je pakt de overlast van plaagdieren (ongedierte) en houtaantastende organismen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bestrijden van ratten- en muizenplagen of het bestrijden van houtworm. Als plaagdierbeheerser heb je kennis van o.a. biologie, wetgeving, Integrated Pest Management (IPM) en weet je hoe je bestrijdingsmiddelen kunt inzetten. Daarnaast leer je hoe je risicoinventarisatieplannen kunt opstellen en hoe je het belang hiervan kunt overbrengen op de opdrachtgever.

De opleiding tot plaagdierbeheerser duurt elf weken en binnen 1 kwartaal kun je je vakbekwaamheidsbewijs halen. Je kunt ervoor kiezen om zelf de opleiding te volgen of je kunt dit doen via een erkend plaagdiermanagementbedrijf.

Je kunt je zelfstandig aanmelden voor de opleiding, maar dit kan ook via een werkgever. Er zijn ook plaagdiermanagementbedrijven die de opleiding in eigen huis hebben georganiseerd.
Om je kennis up-to-date te houden, dien je periodiek nascholingsmodules te volgen.
Zodra je je diploma op zak hebt, kun je direct aan de slag gaan als zelfstandig plaagdierbeheerser of treed je in dienst bij een plaagdiermanagementbedrijf. 

Je kunt het vakbekwaamheidsbewijs tot Bestrijdingstechnicus (BT) volgen bij de volgende instanties:

Animatievideo's 

Ter illustratie van de inhoud van het vak heeft de NVPB een aantal animatievideo's ontwikkeld die je op ons YouTube kanaal kunt bekijken:

Heb je zin om aan de slag te gaan als plaagdierbeheerser? Neem dan contact op met een van onze leden of met het secretariaat van de NVPB. Wij zijn bereikbaar per e-mail via nvpb@nvpb.org of telefoonnummer 070-7503111.