Aziatische tijgermug

De Aziatische Tijgermug is een zwart-witte muggensoort. Opvallend is dat het uiterste einde van de achterpoten en de uiteinden van de monddelen bij de steeksnuit wit zijn. Lastig is dat deze kenmerken zonder sterke vergroting niet goed zichtbaar zijn. Ook loopt er een witte streep van de kop naar het begin van de vleugels. Er zijn meerdere muggensoorten in Nederland die op de Aziatische Tijgermug lijken, maar die zijn bruin van kleur en hebben hoogstens bruin-wit gestreepte poten.
 
Net als de gewone (steek)mug, steekt de Aziatische Tijgermug. De beten kunnen pijnlijk zijn. In tegenstelling tot de gewone mug, steekt de Aziatische Tijgermug vooral overdag. Door de steek kan de mug ziektes overbrengen waarvan hij de drager is. Een voorbeeld hiervan is dengue (ook wel: knokkelkoorts). De ziekte wordt overgedragen doordat de mug een besmet persoon heeft gestoken, waarna de mug op zijn beurt een volgend persoon kan besmetten.
 
In Nederland komt deze muggensoort met name voor bij importbedrijven van autobanden en handelaren in bamboeplantjes. Dat komt omdat de muggensoort kleine laagjes water nodig heeft om de eitjes in af te zetten. De Aziatische Tijgermug legt eitjes in kleine stilstaande waterpoeltjes zoals bloempotten, gebruikte banden, emmertjes, vaasjes, dakgoten en regentonnen. Grote plassen, sloten en/of vijvers zijn hiervoor niet geschikt. Exotische muggensoorten die zich in Nederland kunnen vestigen, worden invasieve exoten genoemd.

Hoe wordt de Aziatische Tijgermug bestreden?
In tegenstelling tot andere exoten, kan de Aziatische Tijgermug in Nederland goed gedijen. Gelet op de stijging van het aantal meldingen van overlast, is de aandacht verhoogd voor het nemen van preventieve maatregelen tegen  vestiging van de Aziatische Tijgermug. Een snelle en effectieve bestrijding is noodzakelijk. Daarvoor zijn bepaalde bestrijdingsmiddelen nodig, maar deze zijn in Nederland niet toegelaten. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft in een dergelijk geval onder strikte voorwaarden een ontheffing af voor het gebruik van bepaalde biociden. De uitvoering van een bestrijding wordt gecoƶrdineerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die voor de daadwerkelijke bestrijding een plaagdiermanagementbedrijf inschakelt.
 
Inmiddels hebben het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche (VAKO) een convenant gesloten om de invoer van invasieve exotische muggen in tweedehands autobanden tegen te gaan.
 
Wat moet ik doen als ik denk de Aziatische Tijgermug te hebben waargenomen?
Indien u een Aziatische Tijgermug of een andere exoot denkt te hebben waargenomen, dan kunt u contact opnemen met de NVPB. Wij kunnen u dan verder helpen met beoordelen of daadwerkelijk sprake is van een invasieve exoot en u doorverwijzen naar bevoegde overheidsinstantie. Voor advisering over het treffen van maatregelen om een ongunstig klimaat ontstaat voor exoten te creƫren of algemene vragen, kunt u altijd contact opnemen met een deskundig plaagdiermanagementbedrijf.