Muggen

In de warme, broeierige zomermaanden, maar zeker ook in het begin van de herfst, worden mensen getreiterd door uiterst brutaal en hinderlijk ongedierte: muggen! In de buitenlucht, op terrassen en balkons zijn muggen uiterst hinderlijk, laat staat wanneer de muggen zich in huis bevinden.

Niet alle muggen zijn hinderlijk voor de mens. Zo is de langpootmug een onschuldige variant. Met name steekmuggen irriteren de mens. Wie kent immers niet de rode bulten op het lichaam na een bezoek door een steekmug, of het hinderlijk rondzoemen van steekmuggen terwijl men probeert te slapen? Daarnaast verspreiden muggen bacteriƫn met hun bezoekjes.

Ontwikkeling van steekmuggen
Steekmuggen ontwikkelen zich, afhankelijk van de soort, in stilstaand of bewegend water. De larven van de mug hangen onder het wateroppervlak, waar ze zich door middel van een soort 'snorkel' van zuurstof voorzien. Als de larven volgroeid zijn vormen zij 'poppen' waarna ze enkele dagen later als muggen tevoorschijn komen. Na het acclimatiseren in de relatief droge omgeving gaan de vrouwtjes op jacht, op zoek naar bloed.

Bij overlast van muggen in huis kan het zijn dat zich in de kruipruimte onder het huis plassen bevinden. Door de centrale verwarming in huizen wordt ook de ruimte onder het huis verwarmd, waardoor de muggen een optimale omgeving hebben om zich te ontwikkelen. Maar onder het huis is niet de enige plaats waar muggen kunnen volgroeien. Wat dacht u bijvoorbeeld van te nat gehouden potplanten of zelfs de vissenkom?

Wat te doen bij overlast?
Tegenwoordig gebeurt het dat mensen in hun huizen het gehele jaar worden lastig gevallen door muggen. Wanneer het bij een enkele mug blijft is er geen probleem. Een krant of een vliegenmepper doet wonderen. Wanneer u geen vlekken op de muur wilt, kan ook een stofzuiger goede diensten verrichten. Maar wat te doen wanneer er voortdurend tientallen tegelijk in het huis rondcirkelen? Dan wordt het tijd om een vakkundig ongediertebestrijder in te schakelen.

Vakkundige plaagdierbeheersing
Een vakkundig plaagdierbeheerser herkent u aan het NVPB-logo. Dit logo betekent dat de betreffende onderneming is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Berdrijven, een organisatie die al meer dan 25 jaar lang staat voor service, kwaliteit en, waar mogelijk het gebruik van milieuvriendelijke producten.