Motten

De kleermot is de meest bekende en tevens meest gevreesde soort mot. Dit is namelijk de mot die de schade aan onder andere wollen kleding en huiden veroorzaakt.

Vaak denkt men te kunnen volstaan met het doodslaan van de kleine motjes (7-8 mm, spanwijdte 11-17 mm). Dat is echter veruit onvoldoende om schade door vraat door de kleermot te voorkomen. Het is namelijk niet de volwassen mot die voor de schade zorgt, maar de larve van deze mot.

De larve van de kleermot is ca. 1 cm. lang en is vuilwit van kleur. De eitjes worden door de wijfjes in de periode juli/augustus afgezet, circa 50-100 eitjes. Hierbij heeft zij een voorkeur voor vouwen van kleding, tapijtharen, huiden, kamgaren en vilt. Uit deze eitjes komende larven tevoorschijn die vrijwel onmiddellijk een cocon spinnen en daarin verpoppen. Eind maart komt de volwassen mot vrij.

Bij kamertemperatuur ontwikkelt deze nieuwe generatie zich binnen 3 maanden (4 generaties per jaar), maar zelfs in onverwarmde ruimten ontwikkelen zich 2 generaties per jaar. Het hele jaar door dus kan de mot, in de verschillende stadia van ontwikkeling, in het huis worden aangetroffen.

Behandeling
De bestrijding van kleermot en de pelsmot vindt plaats door het schoonhouden en regelmatig luchten van de kleding. Ook is van belang dat de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Wanneer u kleding opslaat, gebruik dan goedsluitende zakken, kisten of kasten. Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden. Hiervoor dient een bestrijdingsmiddel gebruikt te worden. Wanneer er met bestrijdingsmiddelen gewerkt gaat worden is het aan te bevelen een vakman te benaderen. U kunt het mogelijk, na lezen van de gebruiksaanwijzing wel zelf, maar het blijven bestrijdingsmiddelen, die gevolgen voor de gezondheid mee kunnen brengen.

Deskundige hulp
Sommige middelen tegen motten zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen die in het bezit zijn van een bewijs van deskundigheid.

Een deskundig ongediertebestrijder herkent u aan het NVPB-logo. Dit logo betekent dat de betreffende onderneming is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven, een organisatie die al meer dan 25 jaar staat voor service, kwaliteit en, waar mogelijk, het gebruik van milieuvriendelijke producten. Zij bestrijden die hinderlijke motten, maar ook andere plaagdieren voor u met middelen die zijn toegelaten en die het milieu zo weinig mogelijk belasten.